Yonkers

Vlaardings Energie Collectief (VEC)

Initiatiefnemers

De naam zegt het helemaal: coöperatie Vlaardings Energie Collectief. Het hoofddoel van van de coöperatie is om in eigen gemeente duurzaam energie op te wekken en te gebruiken. Het streven om in 2030 energieneutraliteit in Vlaardingen te bereiken, wordt breed gedeeld.

Bij duurzame energie binnen onze coöperatie gaat het om zonne- en windenergie. Duurzame energie gaat over opwekken door particulieren (voor eigen gebruik) of door de coöperatie (voor deelnemers) of in gemengde vormen. Duurzame energie gaat ook over besparen en efficiënt gebruik. Dat zijn tastbare zaken voor vandaag en morgen.

Voor de collectieve zonnestroom projecten stellen bedrijven, woningbouwverenigingen en de gemeente daken beschikbaar en ondersteunt Zon op Nederland ons met kennis, kunde en hulpmiddelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar website VEC

Hoe werkt het

De coöperatie richt zich op drie tot vier daken in 2018 voor de eerste projecten. Alle inwoners van Vlaardingen kunnen meedoen. Je kunt in de projecten van de coöperatie participeren door zonnepanelen te financieren. Je krijgt dan gedurende tenminste 15 jaar een forse korting op je energierekening én een opbrengst uit de verkoop van de stroom door de coöperatie. Dit noemt men de postcoderoos regeling (zie voor uitleg: postcoderoos).

De kosten zullen circa € 300,- per paneel gaan bedragen. De benodigde inleg heb je (bij de huidige belasting en stroomprijzen) in circa 7 tot 8 jaar terugverdiend. Maar belangrijker: met elk zonnepaneel besparen we bijna 130 kg CO2 uitstoot. En dat elk jaar weer!

 

Wil je meedoen? Schrijf je dan in (zie blokje inschrijving). Realiseer je wel dat je niet meer stroom kunt verrekenen (d.w.z. panelen kopen) dan je verbruikt. Een gemiddeld gezin verbruikt 3500 kWh per jaar en een paneel wekt ongeveer 250 kWh op. Dus dan heb je aan 14 panelen genoeg.

Aanmelden / inschrijven

Bent u geïnteresseerd in deelname? Ga naar onze gebruikerspagina en meld u dan geheel vrijblijvend aan bij Zon op Nederland en vervolgens kunt u zich (voor)inschrijven voor een project van onze coöperatie.

Meedoen

Meedoen is eenvoudig: je wordt lid van coöperatie Vlaardings Energie Collectief en geeft aan met hoeveel zonnepanelen je zou willen participeren in een van de projecten. Je wordt uitgenodigd voor informatieavonden en krijgt uitleg over hoe het werkt en wat er van je verwacht wordt. Het leuke van een coöperatie is: we doen het samen! Maar als je eerst even de kat uit de boom wil kijken, maar wel wil meepraten, ook dat kan door alleen maar lid te worden van de coöperatie.

Locatie Project

Er zijn inmiddels intentie-overeenkomsten afgesloten met twee dakeigenaren, Motexion en Waterweg Wonen om een flink dakoppervlak beschikbaar te stellen voor de coöperatie. U kunt zich na aanmelding als lid van de coöperatie met de knop rechtsboven voorinschrijven voor een project. Er valt nog zoveel zonnestroom te oogsten! Laten we het samen doen!

Wind

Onze Coöperatie is ook aan de slag om een aantal windmolens in Vlaardingen te plaatsen. Dit zijn ingewikkelde processen en hier is tijd voor nodig. Er zijn al best een paar flinke stappen gezet en de omgevingsvergunning is inmiddels aangevraagd. De locatie voor de molens zal tussen Vlaardingen en Maassluis zijn in de buurt van de Maassluisedijk. Ondanks dat het een vreemde eend op deze site is, kunt u zich aanmelden als lid en uw belangstelling kenbaar maken voor het windproject: Oeverwind.