Yonkers

Zon op Kattenburg

Je ziet ze niet maar ze liggen er wel!

Het eerste zonneproject op Kattenburg is een feit. Er liggen 357 zonnepanelen op twee daken van het complex Groot Kattenburg. In dit project doen zowel huurders als kopers mee. Heeft u ook interesse om mee te doen? Deze ronde is gesloten maar er komt een volgende ronde en u kunt ons laten weten als u erover denkt mee te doen in deze tweede ronde door te mailen naar  info@zonopkattenburg.nl

Mijn motivatie voor zonne-energie

Samen met een groep mensen van ons wooncomplex Kattenburg ben ik bezig met het realiseren van zonnepanelen op het dak. De straat waarin wij wonen ligt aan een drukke verkeersweg in de binnenstad van Amsterdam. We maken ons daarom al langer bezorgd over de luchtvervuiling in onze woonomgeving en verdiepen ons niet alleen in de directe vervuiling door uitstoot van het verkeer, maar ook over luchtvervuiling die op andere manieren ontstaat.

Iedere manier om de lucht schoner te krijgen is daarom welkom. En zonne-energie is schoon. Geen CO-2 uitstoot meer! Het vormt zo eveneens een – zij het kleine – schakel in het streven om de klimaatverandering te beteugelen. Deze milieuoverwegingen wegen voor mij heel zwaar, niet alleen vanwege de gezondheid van ons, de huidige bewoners in de directe omgeving, maar ook voor het welzijn van mijn kinderen en kleinkinderen, en breder ook, van toekomstige generaties in onze stad.

Nu fossiele brandstof op zijn retour is/ zou moeten zijn, is het een goed moment om te zien wat wij als bewoners zelf kunnen doen. Ons wooncomplex heeft een groot oppervlakte aan platte daken; woningbouwvereniging De Key gaat akkoord met het plaatsen van panelen, en zo kunnen we aan de slag. We kiezen voor het model van een coöperatie. Dat is interessant, omdat iedere bewoner, koper of huurder, individueel kan kiezen of hij/zij deel wil nemen en wil investeren in 1 of meer zonnepanelen.

Behalve voor de leefbaarheid van de woonomgeving is zo’n investering ook goed voor de portemonnee, want die investering wordt in de loop der jaren door de reductie van stroomkosten terugverdiend. Ik ben daarom enthousiast om dit plan op korte termijn te realiseren en merk dat er in het complex steeds meer mensen over nadenken om mee te gaan doen.

Jeanine Langbroek,
Bewoonster Complex Groot-Kattenburg in Amsterdam

Interesse in de tweede ronde?

Bent u geïnteresseerd in deelname in een volgende ronde? Of wilt u gewoon op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een mailtje naar ons en dan houden we u op de hoogte: info@zonopkattenburg.nl
U kunt zich ook al inschrijven. Dat verplicht nog tot niets. Als het project doorgaat zullen we alle inschrijvers vragen om de inschrijving definitief te maken: gebruikerspagina

Energie en zonnepanelen

In het project Zon op Kattenburg maken we gebruik van de zogeheten Postcoderoos Regeling. We gebruiken de zonnestroom niet direct zelf maar leveren deze terug aan het net. In ruil daarvoor betalen de deelnemers gedurende 15 jaar geen energiebelasting over de door hen opgewekte zonnestroom. Op deze manier is de investering in de zonnepanelen in een aantal jaren terugverdiend, en daarna profiteert de deelnemer nog zeker 10 jaar van lagere woonlasten.

 

Historie

De initiatiefgroep achter dit project bestond uit zowel kopers als huurders. Samen met Zon op Nederland zetten zij de schouders eronder om een project te realiseren op de daken van het complex. Jeanine Langbroek is een van die initiatiefnemers: “Het wordt hoog tijd dat we wat meer gaan doen aan duurzame energie opwek op onze eigen daken. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor de generaties na ons.” De coöperatie Zon op Kattenburg heeft inmiddels 65 leden.

Resultaten

Gerealiseerd met project: Amsterdam VvE Groot Kattenburg - Blok 2 & 11

Totale productie tot op heden:

67.668 kWh

Totale CO2 besparing:
37.217 kg
Kopers én huurders

Kattenburg is een van de grootste VVE’s van Nederland, met bijna 400 appartementen, waarvan een fors deel huurder is van woningbouwvereniging De Key. Inmiddels zijn er meer dan 100 appartementen verkocht, een aantal dat nog steeds groeit. De Key ondersteunt het initiatief van de bewoners om gezamenlijk in coöperatief verband zonnepanelen op de daken te leggen.

Ruimte voor 800 panelen

Met de VVE Groot Kattenburg is afgesproken dat er nu panelen mogen komen op 4 van de 11 daken. Dat betekent dat we ongeveer 800 panelen kunnen plaatsen, goed voor ongeveer 200.000 kWh stroom. We zijn nu dus ongeveer op de helft. Afhankelijk van het enthousiasme in de buurt wil Zon op Kattenburg ook een volgende ronde starten.