Yonkers

Zon op Leiden

Wat is Zon op Leiden?

Heb je geen geschikt dak, maar wil je wel je eigen stroom opwekken? Als lid van de coöperatie Zon op Leiden kan dat! Wij plaatsen zonnepanelen op een groot dak bij je in de buurt. Samen met buurtbewoners investeer je in zonnepanelen. Je verdient je investering terug met een korting op je energiebelasting die via je energierekening verrekend wordt en waarvoor we gebruik maken van de ‘postcoderoos-regeling’. Bovendien krijg je een deel van de opbrengsten uit de verkoop van de zonnestroom. Klinkt ingewikkeld? Dat valt wel mee. Het gebeurt al op veel plekken en de coöperatie regelt het voor je. Meer weten? Ga snel naar onze nieuwe website: www.zonopleiden.nl

Waar gebeurt het al?

Steeds meer mensen in Nederland produceren samen duurzame stroom. Op dit moment gebruiken meer dan 30 coöperaties het model van Zon op Nederland. Voor voorbeelden klik hier.

Aanmelden / inschrijven

Ben je geïnteresseerd in deelname? Ga naar onze gebruikerspagina en meld je dan geheel vrijblijvend aan bij Zon op Nederland. Vervolgens kun je je (voor)inschrijven voor een project van Zon op Leiden.

Lidmaatschap van een coöperatie

Alle leden zijn samen eigenaar van de coöperatie en beslissen op de algemene ledenvergadering over de verdeling van de inkomsten, de koers van de coöperatie of de contributie. Leden kunnen actief meehelpen, maar dat hoeft niet. Ook bedrijven kunnen lid worden.

Kom jij in aanmerking voor ons eerste project?

Heb je postcode 2311, 2312, 2313, 2315, 2316, 2321, 2332, 2333 of 2334? Dan kun je al bij het eerste project meedoen!. Als je in Leiden woont, een andere postcode hebt en geïnteresseerd bent, meld je dan ook aan zodat we bij ons volgende project rekening met je kunnen houden.

De ‘postcoderoos’

De postcoderoos is een gebied met een viercijferige postcode in het midden en de aangrenzende viercijferige postcodes als bloemblaadjes eromheen. Als je binnen dezelfde roos woont als het zonnedak, kom je in aanmerking voor de korting op de energiebelasting. Per zonnedak kan de coöperatie de beste roos vaststellen op basis van de potentiële deelnemers. Als je verhuist naar buiten de roos, kun je je panelen verkopen aan andere deelnemers. Dit wordt door de coöperatie geregeld. Meer informatie over de postcoderoos vind je hier.

 

Het financiële voordeel

Je betaalt eenmalig voor de panelen die voor jou op het collectieve dak worden geplaatst. Dit is inclusief administratie, verzekeringen en aansluitkosten. De stroom wordt gezamenlijk verkocht en geeft ieder jaar inkomsten voor de coöperatie, die onder de leden worden verdeeld. De inkomsten hangen af van de elektriciteitsprijs.

 

Daarnaast krijg je voor iedere kWh die door jouw panelen wordt opgewekt 15 jaar lang korting op de energiebelasting die je betaalt voor de stroom die je zelf gebruikt. In 2017 is dit 12,26 cent incl. Btw. Dit bedrag stijgt en daalt met de hoogte van de energiebelasting maar is gegarandeerd minimaal 9 cent per kWh per jaar.

De betrokken energiebedrijven

De stroom van een zonnedak wordt verkocht aan één energiebedrijf waarmee de coöperatie een contract heeft afgesloten. Dat energiebedrijf verkoopt de stroom door aan zijn klanten. Zon op Nederland heeft contracten met meerdere energiebedrijven gesloten die bereid zijn de korting op de energiebelasting voor ons uit te voeren, zodat de leden een keuze hebben bij wie zij hun stroom inkopen. Deze lijst wordt steeds uitgebreid.

 

Het gebruik van een dak

De coöperatie sluit een gebruiksovereenkomst met de dakeigenaar. Ons eerste dak is beschikbaar gesteld door de gemeente Leiden. Kijk op onze website. Je kunt je vrijblijvend aanmelden om deel te nemen. Zodra er genoeg aanmeldingen zijn wordt het project aanbesteed bij de beste installateur. Die mag het zonnedak aanleggen.

 

De initiatiefnemers

Het oprichtingsbestuur bestaat uit Anne Marieke Schwencke, Jeroen Schrama, Alfons Ramb en Jaap Stokking. Wij zetten ons allemaal op verschillende manieren in voor duurzaamheid en hebben samen Zon op Leiden opgericht om in Leiden alle geschikte daken te benutten voor zonne-energie. Wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om over te stappen op lokaal opgewekte zonne-energie. We dragen op deze manier ons steentje bij aan een nog mooiere en duurzamere stad!

 

 

 

Productie

Gerealiseerde productie door Zon op Leiden Coöperatie U.A.

Gerealiseerd met coöperatie: Zon op Leiden Coöperatie U.A.
Totale productie tot op heden: 3972
Totale CO2 besparing: 2185
2019: 3972 kWh
2018: 0 kWh
2017: 0 kWh
Gerealiseerd met project: Leiden Sporthal Houtkwartier
Totale productie tot op heden: 3.972 kWh
Totale CO2 besparing: 2.185 kg
2019: 3972 kWh