Yonkers

Zon op Ons Dorp Amsterdam

Wie zijn wij

Zelf vorm geven aan onze toekomst in Amsterdam. Met onze kleine kinderen kunnen blijven wonen in onze stad. Tien stellen (29 tot 38 jaar) die elkaar via hun eigen sociale netwerk hebben gevonden, vormen de bouwgroep Ons Dorp Amsterdam.

 

In de zomer 2012 begon ons project om een prachtige oude leegstaande school, in de karakteristieke Bellamybuurt, om te toveren tot 10 riante appartementen. De school werd in een openbare aanbesteding gedaan door de gemeente als één van de eerste renovatie-CPO projecten in Amsterdam. Vanwege onze scherpe duurzame ambitie en ons professionele plan, mede dankzij enkele bouw-experts in onze groep, wonnen wij de aanbesteding, en vanaf 2013 begonnen de voorbereidingen (onszelf strak organiseren als gestroomlijnde CPO, het rondmaken van alle benodigde vergunningen, financieel alles rond krijgen, bouwbegeleiding en totstandkoming van het definitief ontwerp). Wij hebben zelf als projectontwikkelaar gefungeerd, en zijn daarmee een echte Collectief Particuliere Opdrachtgever (CPO). Het was een zeer veelomvattend project en de totale looptijd was dan ook 3 jaar. Alle appartementen, na een ingrijpende verbouwing van een jaar en opgeleverd in april/mei 2015, zijn zeer energiezuinig gebouwd. De appartementen verschillen van grootte, en zijn tussen de 100 en 200 vierkante meter. De oude school uit 1910 is een prachtig ruim gebouw, met 3 verdiepingen van elk ongeveer 4,8 meter hoog. De 2 trappenhuizen zijn groot en licht. Achter de school op het voormalige schoolplein, hebben we nu mooie tuinen, privé en collectief, gerealiseerd.

 

De school in de Bellamybuurt vormt een ideale plek om onze visie vorm te geven, juist door haar van oudsher bedrijvige, dorpse en eigenzinnige karakter. Met Ons Dorp Amsterdam hopen wij, geheel in die traditie, een eigentijdse parel toevoegen aan deze prachtige wijk.

Duurzaamheid

Onze ‘duurzame’ ambitie bestond uit het zeer energie-zuinig renoveren van de oude school, waarbij we circa 80-90% van onze eigen energie wilden opwekken. Mede dankzij een AIF lening van de gemeente Amsterdam (2% rente) en enkele subsidies (EU subsidie en overheidssubsidie voor duurzame renovatie), en natuurlijk onze eigen investeringen, hebben we deze ambitie kunnen realiseren. Dankzij het keiharde werk van Zon op Nederland hebben we het voor elkaar gekregen op een extern dak onze duurzame energiebehoefte te kunnen voldoen. Na anderhalf jaar intensief gelobby en gepraat met het vastgoedbedrijf van gemeente Amsterdam is er een overeenkomst gekomen waarin is vastgelegd dat we ‘om niet’ het dak van de gemeente (binnen de postcoderoos) voor 15 jaar kunnen gebruiken. Meer informatie hierover kan gevonden worden op onze website www.onsdorpamsterdam.nl

 

Ons duurzaamheidsplan wordt onder meer gekarakteriseerd door i) zeer goede isolatie (RC5 tot 8) met onder meer 3-dubbel glas HR++, dubbele kierdichting, etc. ii) individuele warmtepompen (gesloten systeem) icm laagtemperatuur verwarming (vloerverwarming), iii) CO2 gestuurde isolatie, iv) Groene daken, en natuurlijk v) Zonnestroominstallaties (1 op eigen dak: ca. 28.000 Wp + 1 op extern dak: ca 36.000 Wp).

 

Op het eigen dak heeft Lens Energie (met hun slimme verdeler) de zonnestroominstallatie gerealiseerd, en op het externe dak heeft Zon&Co dat gedaan, beide tot zeer grote tevredenheid.

Opbrengsten

Gerealiseerd met project: Amsterdam Elisabeth Wolffstraat

Totale productie tot op heden:

114.515 kWh

Totale CO2 besparing:
62.983 kg
De coöperatie

De coöperatie is een gesloten coöperatie dat bestaat uit de leden van de VVE. Indien in de toekomst een tweede dak wordt betrokken, zou de coöperatie zich kunnen openstellen voor andere leden.