Yonkers

Zon op Poppendam

Geslaagd initiatief!

Sinds 15 januari 2019 is Zon op Poppendam operationeel. In november en december 2018 zijn de 978 zonnepanelen gelegd en nu zijn ze dan ook aangesloten op het elektriciteitsnet en leveren de panelen stroom. Zo’n 250.000 kWh per jaar. In dit geval genoeg voor 50 huishoudens en een kerk. Dat is veel kWh per huishouden, en dat komt doordat het merendeel van de leden in een vrijstaand huis woont, dus meer stroom gebruiken, en er ook wat leden tussen zitten met een elektrische auto.

De 978 panelen liggen op het dak van de koeienstal van melkveehouders Harm Jan en Jeanette Hoeve aan de Poppendammergouw in landelijk Noord. Zij zijn zelf ook lid van de coöperatie die 51 leden telt. Daarnaast hebben ze nog 160 panelen op een ander dak gelegd: daarmee werken ze aan het energieneutraal maken van hun boerenbedrijf.

Zon op Poppendam is uitverkocht, maar toch is het mogelijk om in te schrijven op dit project. Er is contact met agrariërs in de buurt en dus hetzelfde postcodegebied die ook een staldak beschikbaar willen stellen voor zonnepanelen. Wie zich inschrijft, blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Hoe werkt het

Je kunt in de projecten participeren door zonnepanelen te financieren. Je krijgt dan gedurende tenminste 15 jaar de energiebelasting terug voor de energie die je met die zonnepanelen duurzaam opwekt. Dit noemt men de postcoderoos regeling (zie voor uitleg: postcoderoos). Iedereen met de postcodes 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1034 kan zich inschrijven.

De certificaten van projecten in landelijk noord zullen € 150,- tot € 300,- per stuk gaan kosten, het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de dan geldende subsidies. Een certificaat staat voor de jaarlijkse opbrengst van ongeveer 250 kWh. De inleg heb je (bij de huidige belasting en stroomprijzen) in 5 tot 7 jaar terugverdiend omdat je over de opgewekte elektriciteit geen belasting betaalt én de coöperatie inkomsten heeft uit stroom. Maar belangrijker: met elk zonnepaneel besparen we 144 kg CO2 uitstoot. Dat dat elk jaar weer!

Wil je meedoen? Schrijf je dan in (zie blokje inschrijving). Realiseer je wel dat je niet meer stroom kunt verrekenen dan je verbruikt. Een gemiddeld gezin verbruikt 3500 kWh per jaar en een participatie levert ongeveer 250kWh op. Dus dan heb je aan 14 participaties (panelen) genoeg!

Aanmelden / inschrijven

Het project ‘Zon op Poppendam’ is uitverkocht. Het coöperatiebestuur van Zon op Poppendam is in gesprek met andere agrarisch ondernemers voor nieuwe daken. Je kunt je hiervoor vrijblijvend (voor)inschrijven voor een volgend project.  Ga naar onze deelnemerspagina en meld je dan aan bij Zon op Nederland. Vervolgens kun je de (voor)inschrijving compleet maken.

 

Duurzaam landelijk Noord

Met behulp van Zon op Nederland wekken diverse coöperaties op verschillende plekken in Landelijk Noord zonne-energie op. Op de Stadshoeve en op de Naschoolse opvang in Zunderdorp, en op basisschool ‘de Weidevogel’ in Ransdorp.

Hopelijk komen daar nog meer mooie projecten bij.

Financiering Amsterdam

De Gemeente Amsterdam wil de energietransitie ondersteunen en heeft diverse subsidies in het leven geroepen. Welke subsidies nog geldig zijn als een nieuw project wordt gestart, valt nu nog niet te zeggen. In 2018 gold een zeer aantrekkelijke financiering voor 15 jaar tegen 1,5% rente, waardoor indertijd certificaten voor slechts € 150,- werden aangeboden. Bij een hogere rente, wordt de prijs van de certificaten hoger. We kunnen niet garanderen dat tzt nog steeds een rentepercentage van 1,5% geldt. Bij projecten buiten Amsterdam geldt een bedrag van € 350,- per certificaat. Mocht een gunstige lening worden aangeboden, dan sluit de coöperatie de lening af en betaalt ze de jaarlijkse rente en aflossing uit de opbrengsten van de stroomverkoop.

De deelnemers hebben jaarlijks ongeveer € 30,- privé voordeel per certificaat plus opbrengsten uit de verkochte stroom én dragen actief bij aan het klimaatneutraal maken van Landelijk Noord. Bovendien hoef je op deze manier geen panelen op je eigen dak te leggen. Wel zo makkelijk!