Yonkers

Zon op Poppendam

Een nieuw initiatief

Landelijk Noord energie neutraal! Als eerste gebied in Amsterdam. Een mooi streven –samen kunnen we het ook waarmaken! En wie wil er nu niet een bijdrage leveren aan een beter klimaat? Eenvoudig zelf zonnestroom opwekken, zonder panelen op eigen dak te hoeven plaatsen.

 

Initiatiefnemers Michiel Buur en Eric de Lange hebben al de nodige ervaring met zonne-energie en vinden het tijd dat we het in Landelijk Noord groot gaan aanpakken! Samen met zoveel mogelijk inwoners. Er zijn al meer dan 40 huishoudens die aan de verschillende projecten meedoen.

 

Zon op Poppendam Coöperatie U.A. is het eerste project van Zon op Amsterdam. Voor dit project kunnen alle inwoners van Landelijk Noord meedoen.

Hoe werkt het

Je kunt in de projecten van de coöperatie participeren door zonnepanelen te financieren. Je krijgt dan gedurende tenminste 15 jaar een forse korting op je energierekening én een opbrengst uit de verkoop van de stroom door de coöperatie. Dit noemt men de postcoderoos regeling (zie voor uitleg: postcoderoos).

 

De kosten in dit project zullen circa € 150,- per participatie gaan bedragen. Daarvoor wordt elk jaar ongeveer 250kWh op. De inleg heb je (bij de huidige belasting en stroomprijzen) in circa 5 jaar terugverdiend. Maar belangrijker: met elk zonnepaneel besparen we bijna 130 kg CO2 uitstoot. Dat dat elk jaar weer!

 

Wil je meedoen? Schrijf je dan in (zie blokje inschrijving). Realiseer je wel dat je niet meer stroom kunt verrekenen dan je verbruikt. Een gemiddeld gezin verbruikt 3500 kWh per jaar en een participatie levert ongeveer 250kWh op. Dus dan heb je aan 14 participaties (panelen) genoeg!

Aanmelden / inschrijven

Het project ‘Zon op Poppendam’ is helaas uitverkocht. De coöperatie is in onderhandeling met andere melkveehouders voor nieuwe daken. U kunt zich hiervoor vrijblijvend (voor)inschrijven voor een volgend project.  Ga naar onze deelnemerspagina en meldt u dan aan bij Zon op Nederland. Vervolgens kunt u uw (voor)inschrijving compleet maken.

 

Prachtige Locatie

We wekken op verschillende plaatsen in Landelijk Noord zonne-energie op. Daar komt nu een mooie plek bij: op de stallen van Harm-Jan en Jeannet Hoeve op de Poppendammergouw gaan we circa 1000 panelen plaatsen. Harm-Jan gaat zelf ook investeren in 250 panelen en bouwt een nieuw energieneutraal huis.

Die 1000 panelen zullen samen jaarlijks ongeveer 250.000 kWh opwekken. Dat is goed voor het gemiddelde stroomverbruik van bijna 75 huishoudens. En het bespaart 125 ton CO2 uitstoot per jaar!

Financiering Amsterdam

Gemeente Amsterdam subsidieert de projectbegeleidingskosten. Daarnaast krijgen we voor dit project een zeer aantrekkelijke financiering voor 15 jaar tegen 1,5% rente. Vandaar dat we de panelen/participaties voor slechts € 150,- kunnen aanbieden. De coöperatie sluit de lening af en betaalt de jaarlijkse rente en aflossing uit de opbrengsten van de stroomverkoop.

 

De deelnemers hebben daardoor jaarlijkse ongeveer € 30,- privé voordeel per participatie én dragen actief bij aan het klimaat neutraal maken van Landelijk Noord. Bovendien hoef je op deze manier geen panelen op je eigen dak te leggen. Wel zo makkelijk!