Yonkers

Zon op VVE Witte Pool

Initiatiefnemers

Veel bewoners van VVE Witte Pool willen graag zonne-energie opwekken op de daken van de VVE, zodat de bewoners de energiekosten kunnen verlagen en bij te dragen aan meer duurzame energie. Een groep bewoners heeft daarom de koppen bijeen gestoken en een plan gemaakt, wat de komende maanden verder uitgewerkt zal worden met de bewoners – zowel kopers als huurders. Komende zomer wordt groot onderhoud gepleegd aan het dak en dat is een prima gelegenheid om daarna zonnepanelen te kunnen plaatsen.

Mocht je ons willen aanspreken, dat kan! De initiatiefgroep bestaat uit: Dirk Broersen, Jonathan Franklin, Erwin Herber, Max van den Tempel en Chris van der Velde.

Hoe werkt het

Coöperatie Zon op Nederland ondersteunt de initiatiefgroep met kennis en kunde, zodat we de juiste stappen nemen en de juiste informatie geven. Ook woonstichting De Key ondersteunt het initiatief.

Zon op Nederland bestaat al meer dan 5 jaar en bestaat inmiddels uit meer dan 20 coöperaties met eigen zonnestroom installaties. Ze hebben daarom veel kennis en ervaring met het opzetten en ondersteunen van dit soort projecten. ZoNL werkt met diverse VVE’s samen (Kattenburg, Carré, Technische Unie), maar ondersteunt ook een project met alleen huurders van De Key: Zon op Zeeburg.

Meedoen

Bent u geïnteresseerd in deelname? Ga naar onze gebruikerspagina en meld u dan geheel vrijblijvend aan bij Zon op Nederland en vervolgens kunt u zich (voor)inschrijven voor een project van Zon op VVE Witte Pool.

Hoe werkt het

Als het project doorgaat, kunnen alle bewoners meedoen, zowel de huiseigenaren als de huurders. Zij worden lid van de coöperatie en financieren één of meer zonnepanelen. Daarmee dragen ze niet alleen bij aan een beter klimaat, het levert ook nog geld op.

Het project maakt gebruik van de Regeling Verlaagd Tarief Energiebelasting, beter bekend als de wandeling “postcoderoos-regeling”. Hart van de Postcoderoos is postcode 1018 en alleen bewoners van VVE Witte Pool mogen meedoen. Deze regeling een belastingteruggave mogelijk van ruim €0,12 (incl. btw) voor elke kWh die de deelnemers samen opwekken. Een paneel levert dan al snel ca. € 30,- per jaar belastingvoordeel op – en dat gedurende 15 jaar. Zie ook de postcoderoosregeling.

Naast dit privé-voordeel ontvangen de leden ook nog een bijdrage uit de verkoop van de door de coöperatie opgewekte stroom.

Zonnepanelen en verbruik

Veel mensen willen weten: hoeveel panelen zijn eigenlijk nodig voor mijn eigen verbruik? Een zuinig eenpersoonshuishouden verbruikt ongeveer 1000 kWh per jaar. Een zonnepaneel produceert ongeveer 250 kWh per jaar. 1000 kWh kun je dus al met 4 panelen opwekken! Voor 3500 kWh heb je 14 panelen nodig. NB: op de jaarnota van je energieleverancier staat hoeveel je per jaar gebruikt.

Zorg wel dat je bij een energieleverancier zit die de regeling ondersteunt! Als je je aanmeldt voor het project, kun je zien welke energieleveranciers een afspraak hebben met Zon op Nederland, bij wie je het zelf moet regelen en welke het niet ondersteunen.